Olej z pestek śliwki - pachnąca pielęgnacja ciała

Olej z pestek  śliwki jest wyjątkowy m. in. dzięki swojemu niezwykłemu zapachowi. Zawsze bawi mnie żart matki natury, że olej ze śliwki pachnie marcepanem i migdałkami, a olej ze słodkich migdałów prawie wcale nie ma zapachu. Jednak nie tylko dzięki temu jak pachnie olej zyskał wielkie uznanie w kosmetyce. Ma on genialne właściwości pielęgnacyjne! Ale od początku…

Olej z pestek śliwki – z czego się składa?

Olej z pestek śliwki pozyskiwany jest z nasion śliwki domowej Prunus domestica. Olej z pestek śliwki jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe. Nienasycone kwasy tłuszczowe są bardzo ważnym składnikiem tworzącym naturalny płaszcz lipidowy skóry. Jest to cienka warstwa składników, które chronią naszą skórę na zewnątrz przed czynnikami środowiska, zimnem, nadmiernym wysuszeniem, co za tym idzie wzmacniają jej sprężystość i odporność. Dzięki niemu woda nie ucieka z naszej skóry, a zatem wzrasta jej nawilżenie.

Jeden z dwóch obecnych w oleju nienasyconych kwasów tłuszczowych to kwas oleinowy (Omega-9). Stanowi on większą część kwasów tłuszczowych zawartych w oleju z pestek śliwki. Odpowiada za płynność bariery lipidowej naskórka, dzięki której staje się przepuszczalna dla składników aktywnych obecnych w oleju. Drugi nienasycony kwas tłuszczowy to kwas linolowy (Omega-6), który chroni skórę przed utratą wody, normalizuje jej metabolizm, reguluje pracę gruczołów łojowych i odblokowuje pory. Poza dobrodziejstwami dla naszej skóry jakie niosą za sobą kwasy tłuszczowe w oleju zawarta jest także witamina E (to antyoksydant, chroniący skórę przed zniszczeniem w wyniku oddziaływania czynników zewnętrznych), witaminę B i beta-karoten.

Dla kogo będzie najlepszy?

W codziennej pielęgnacji olej z pestek śliwki jest polecany dla każdego, komu podoba mu się migdałowy zapach oleju. Olej pomaga nawilżyć cerę suchą, normalna i mieszaną. Sprawdzi się także dla cery dojrzałej z racji działania przeciwzmarszczkowego. Osoby z cerą tłustą również mogą cieszyć się pielęgnacją za pomocą oleju z pestek śliwki, ponieważ reguluje pracę gruczołów łojowych, zmniejsza widoczność porów, a także redukuje ilość zaskórników. Dodatkowo koi podrażnienia i regeneruje uszkodzoną skórę. Zmiękcza i wygładza poprzez odbudowanie płaszcza lipidowego skóry.

Jak używać oleju z pestek śliwki?

Olej z pestek śliwki będzie dobrym wyborem do pielęgnacji twarzy, ust,  dłoni, stóp czy końców włosów. Należy jednak pamiętać, aby używać go zawsze po kąpieli, na zwilżoną skórę. Dzięki temu nawilży on naszą skórę, ukoi podrażnienia i zabezpieczy ją przed czynnikami zewnętrznymi. Olej dzięki swoim właściwościom szybko się wchłania, nie pozostawiając tłustego, nieprzyjemnego odczucia, a jedwabna i gładka skórę.

Olej z pestek śliwki dostępny jest tutaj J Olejowanie swojego ciała jest idealnym pomysłem, żeby zabezpieczyć je przed czynnikami zewnętrznymi i zimnem, które już się zbliża. Podarujmy naszemu ciałku chwilę ukojenia i pielęgnacji.

 

Zostaw wiadomość

* Imię:
* Email: (nie zostanie opublikowany)
* Komentarz