MYDŁO MUFFINKI

Niektórzy mówią, że moglibyśmy zostać cukiernikami, bo nasze muffinki sodowe wyglądają tak apetycznie. Nie spieramy się, ponieważ Kasia swego czasu sama napisała tekst o tym, że od mydlarstwa do cukiernictwa wcale nie jest tak daleko. J Poczytacie o tym tutaj: https://bydgoskawytworniamydla.pl/pl/blog/17_Cukiernik-w-chemicznym-fartuchu.html

Tymczasem teraz piszę nie tyle o procesie, co o samym produkcie. Gwoździem programu jest dzisiaj mydlana muffinka.

 

Jak powstało mydło muffinka?

Mydło muffinka powstało z potrzeby stworzenia mydła typowo dekoracyjnego. Chciałyśmy robić ekomydełko, które nie tylko będzie w pełni profesjonalnie czyściło skórę podczas mycia, ale także bez wstydu mogło być eksponowane na łazienkowej mydelniczce. Udało się. W przepisie wymieszałyśmy kilka ulubionych olejów, które doskonale znamy i wiemy, że świetnie się pienią, współtworzą twardą i wydajną kostkę, a co najważniejsze, tworzą masę idealną do wyrobienia mydlanych babeczek. Na początku oczywiście było wiele prób i błędów, niełatwo było nam osiągnąć konsystencję, która sprawdzi się podczas wyciskania masy w kształt muffiny. Jak zawsze przy wymyślaniu i testowaniu, trzeba było się napocić, ale końcowy efekt okazał się taki, jak zaplanowałyśmy. Wyrobiłyśmy mydło dekoracyjne i funkcjonalne. Takie, które ładnie wyglądają, ale jednocześnie myją ręce i ciało.

 muffiny sodowe

Co kryją w środku nasze mydlane babeczki?

Nasze mydlane babeczki kryją w sobie naturalne składniki. W składzie są oleje zapewniające twardość, pianę i nawilżenie – czyli wszystko, czego potrzebujemy w mydle. Olej kokosowy zawarty w mydle naturalnym genialnie oczyszcza skórę, a olej palmowy ma świetne właściwości nawilżające, a także utwardzające mydło – jest przecież olejem o stałym stanie skupienia. Poza tym nasza ukochana oliwa! Oliwa z oliwek to składnik, który pojawia się w niemal wszystkich naszych recepturach mydlanych, ponieważ dzięki niej mydło staje się kremowe i nawilżające. Do tej mieszanki świetnie pasuje olej rycynowy – bardzo gęsty – to właśnie on sprawia, że mydło tworzy podczas mycia tak dużo bąbelków, że piana jest stabilna i kremowa, a skóra pozostaje miękka. Warto jeszcze wspomnieć o zapachu, większość z nas lubi, gdy mydło przyjemnie pachnie. Dlatego też zdecydowaliśmy się na dodawanie olejków zapachowych do masy mydlanej, to bardzo uprzyjemnia mydlenie takiej kostki!

 

mydlo muffinka

Mydło sodowe – właściwości i zastosowania

Mydło sodowe ma różne właściwości i zastosowania.

  • Najczęściej polecane jest jako zamiennik generujących śmieci żelów pod prysznic i płynów do kąpieli w plastikowych opakowaniach.  Bardzo słusznie! Po zużytym mydle nie zostanie nic. J Używaj go więc do codziennego mycia całego ciała. Będziesz myć się kosmetykiem z dobrym składem, a jednocześnie nie będziesz zanieczyszczać planety plastikiem.
  • Jeśli twoja cera lubi mydło naturalne, możesz wypróbować je do twarzy, pamiętaj jednak, by później wyrównać pH skóry hydrolatem i wklepać krem lub serum. Jeśli żal ci zmydlać mydełko w kształcie muffinki, postaw ją jako element dekoracyjny w łazience.
  • A może to pomysł na prezent? Kiedyś uważało się, że kosmetyki, a szczególnie mydła, nie są najlepszym podarunkiem. Dzisiaj jest jednak inaczej, mydlana babeczka to pomysł fajny i ładny, a co najważniejsze – użyteczny.

 

Tylko naturalne barwniki

Mydło w kształcie babeczki można oczywiście „pokolorować”, my w tym celu wykorzystujemy wyłącznie naturalne barwniki. Można w tym celu wypróbować niezawodne kakao, rozgrzewający cynamon, nawet kawę mieloną, ale tutaj musimy uważać na to, że w konsekwencji mydło będzie peelingiem. Wszystkie te barwniki pomagają w stworzeniu mydła w kolorach ziemi, są to idealne propozycje jesienne, bo barwa przypominają nam naturę w jej surowej odsłonie i opadające liście. Nieźle sprawdzają się też miki, czyli barwniki mineralne tworzone ze sproszkowanych minerałów. Mydło muffinka dzięki takim barwnikom jest nie tylko ładne i pachnące, ale też naturalne.

 mydlo dekoracyjne

Idealny Frost, czyli sztuka ozdabiania mydlanych muffinek

Ozdabianie mydlanych muffinek to sztuka, dlatego opowiem, jak robimy na nich idealny frost. Każdy z nas wypracował sobie swój własny, ulubiony sposób na tworzenie mydlanego kremu, staramy się jednak, by nasze ręcznie robione mydło było utrzymane w tym samym stylu. Używamy zawsze tej samej końcówki do tworzenia wierzchniej warstwy mydła, dzięki temu nasze mydlane babeczki są podobne. Różnią się jednak dodatkami, którymi je ozdabiamy. Nasze ulubione dekoracje to:

- mielony cynamon lub laski cynamonu

- wiórki kokosowe

- pieprz czarny lub kolorowy (świetnie imituje bombki na zielonym muffinach-choinkach!)

- gwiazdki anyżowe

- goździki

Tworząc mydło muffinki możemy poczuć się trochę jak dzieci, gdy mama pozwoli poszaleć przy wypiekach, ale też jak rasowi cukiernicy tworzący smakołyki, które są tak urocze, że aż żal je zjeść (a mydlane zmydlić J).

 muffiny frost

Babeczki, które chce każdy!

Szczególnie na targach zauważamy, że babeczki sodowe to mydła, które chce mieć każdy! Zazwyczaj wszyscy przechodzący obok naszego stoiska, zwracają uwagę na paterę z muffinami. Przyciągają wzrok i niektórzy myślą, że to prawdziwe wypieki, dlatego też nazywają się „mydlane babeczki” – aby nikt przypadkiem żadnej nie ugryzł. J Jeśli chcesz samodzielnie wybrać idealną, przyjdź do nas na targach. A jeśli chcesz mieć niespodziankę dotyczącą koloru czy ozdób, śmiało zamów ją w naszym sklepie online.

Smacznego!

muffinka anyz

 

Magda

1 Comments

    • Avatar
      PLUGGERS
      Nov 11, 2019

      INTERNET SCAM ALERT‼️ The internet today is full of SCAM ADS, mostly in comments of various sites and blogs. A large number of individuals have been victims of scam and lost of money to SCAMMERS. Most of the common scam are

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
* Comment:
Type Code