CO TO JEST INCI?

Poznaj całą prawdę o kosmetykach, czyli co to jest INCI? INCI to skrót z języka angielskiego – International Nomenclature of Cosmetic Ingredients, czyli Międzynarodowe Nazewnictwo Składników Kosmetyków. Dzięki niemu skład kosmetyków nazywa się tak samo w całej Unii Europejskiej. W ten sposób nie musisz się już martwić, co zawiera kosmetyk kupiony na wakacjach. Za pomocą INCI możesz to rozszyfrować sama! Przekonaj się sama, czy reklamowany kosmetyk ma prosty skład. Bądź czujna i czytaj etykiety!

inci kosmetykow

Prosty skład: co kryje się w INCI?

Wszystko w porządku, ale tak właściwie co kryje się w INCI? System INCI zobowiązuje producentów kosmetyków do umieszczania na opakowaniu kosmetyku składu kosmetyku. W sytuacji, gdy opakowanie jest zbyt małe, skład INCI znajduje się na ulotce. Składniki opisane na opakowaniach tworzone są właśnie językiem INCI, czyli mieszanką angielskich nazw związków chemicznych i łacińskich nazw roślin. Lista surowców jest poprzedzona słowem ingredients, czyli składniki. Nazwy składników użytych w kosmetyku umieszcza się w odpowiedniej kolejności. Nie jest ona przypadkowa. Na początku znajdują się substancje użyte w największej ilości, a na końcu w najmniejszej. Przy czym składniki w stężeniach poniżej 1% mogą być wymienione na końcu już w dowolnej kolejności.

sklad kosmetykow naturalnych

Poznaj INCI

Poznaj INCI naturalnych kosmetyków z Bydgoskiej Wytwórni Mydła, aby lepiej się w nich orientować!

  • Aqua – woda: jest podstawowym rozpuszczalnikiem, na bazie „czystej” destylowanej lub naparowej wody (robimy napary z naturalnych ziół i roślin) wytwarzamy ług sodowy do produkcji mydła.
  • Herbal Infusion (Mentha Piperita L.) – napar z mięty pieprzowej: dzięki naparom użytym przy produkcji ługu sodowego zamykamy w mydle jeszcze więcej cennych, roślinnych właściwości.
  • Sodium Hydroxide – wodorotlenek sodu: jest zasadowym związkiem chemicznym, który reaguje z tłuszczami, z jego pomocą oleje zamieniają się w mydło sodowe.
  • Przedrostek sodium przed olejami – oznacza, że olej został zmydlony, czyli połączył się z wodorotlenkiem sodu, a w efekcie jest teraz składnikiem mydła, jednak nie wszystkie związki chemiczne, z jakich składa się olej, uległy reakcji zmydlania. Pozostały w niezmienionej formie, dlatego mydła naturalne mają pozytywny wpływ na stan skóry.

Najpopularniejsze oleje używane do produkcji mydeł naturalnych:

  • Sodium Olivate – oliwa z oliwek: wzmacnia nawilżenie skóry.
  • Sodium Cocoate – olej kokosowy: zatrzymuje wodę w skórze, dzięki czemu jest nawilżona. Wpływa na odbudowę i uszczelnienie bariery hydrolipidowej naskórka. To on odpowiada za gęstą pianę w mydle.
  • Sodium Ricinus Communis (Castor) Seed Oil – olej rycynowy: regeneruje i odbudowuje skórę. Stosowany na włosy przyspiesza ich wzrost.
  • Sodium Persea Gratissima Avocado Oil – olej z awokado: odżywia i utrzymuje nawilżenie skóry. Jest bogaty w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
  • Sodium Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil – olej ze słodkich migdałów: działa nawilżająco, jest bezpieczny dla skóry, w płynnej postaci w składzie występuje bez przedrostka sodium (ten tworzy naturalne mydło).
  • Vitis Vinifera (Grape) Seed Oil – olej z pestek winogron: ceniony za zawartość witaminy E, która wygładza skórę.
  • Butyrospermum Parkii (Shea) Butter - masło shea:inaczej nazywane masłem karite, czyli masłem życia – wspomaga regenerację skóry, wygładza ją i łagodzi podrażnienia. Jest bogate w kompleks witamin A i E.
  • Sodium Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter - masło kakaowe: posiada wysoką biozgodność ze skórą człowieka, dzięki czemu doskonale ją odbudowuje i odżywia.
  • Prunus Amygdalus Dulcis Oil & Hydgrogenated Vegetable Oil - masło migdałowe: jest wyśmienite dla skóry zniszczonej i bardzo suchej. Regeneruje ją i nadaje elastyczność.
  • Sesamum Indicum Seed Oil - olej sezamowy: reguluje pracę gruczołów łojowych, chroni skórę i wzmacnia barierę hydrolipidową naskórka.

 

  • Aroma – zapach: olejki eteryczne lub kompozycje zapachowe nadające przepiękny aromat kosmetykom. W skład naturalnych olejków eterycznych wchodzą związki chemiczne, które mogą być drażniące dla osób wrażliwych. Nazwy tych związków oraz ich ilości (zależnie od rodzaju kosmetyku) są ściśle określone przez Ustawę o Kosmetykach i należy je umieszczać na etykietach. (Najczęściej na końcu składu)

z czego skladaja sie kosmetyki

 

Naturalne kosmetyki z Bydgoskiej Wytwórni Mydła

Od teraz naturalne kosmetyki z Bydgoskiej Wytwórni Mydła będą jeszcze prostsze w zrozumieniu. Co więcej, będziecie mogli z łatwością czytać składy innych produktów. Bardzo chwalimy sobie naturalny skład kosmetyków. Dzięki temu, że tworzymy mydła ręcznie robione, mamy kontrolę nad jakością surowców dobranych do produkcji. Uwielbiamy naturalne kosmetyki, dlatego że, są zdrowe dla ciała.

Naturalne mydła pomagają też ograniczać śmieci, bo nie wymagają skomplikowanych opakowań. Pozostałe kosmetyki pakujemy w opakowania wielokrotnego użytku – szklane i biodegradowalne papierowe. Dzięki takim rozwiązaniom tworzymy ekologiczne kosmetyki w trosce o dobro planety. Kosmetyki organiczne, czyli powstałe z roślin i w pełni biodegradowalne są genialne! Oprócz świetnych właściwości przyczyniają się do lepszego funkcjonowania ekologii. Żeby z tym współgrać, chcemy zrozumieć też składy takich kosmetyków, a potem dzielić się z Wami zdobytą wiedzą. Mamy nadzieję, że ten artykuł jest dla Was pomocny!

Kasia

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
* Comment:
Type Code