OLEJ Z PESTEK ŚLIWKI

Zdaje się, że podobnie jak my, jesteście fanami oleju z pestek śliwki. To nic dziwnego, to niesamowity olej o równie niesamowitych właściwościach. Działa pozytywnie na skórę i włosy, większość z nas kocha go za jego ulotny, ale urzekający zapach. Jeżeli już mamy go na półce, zazwyczaj jest kosmetykiem wielozadaniowym, którego używamy w wielu sytuacjach i w różnych celach. Dzisiaj opowiem Wam więcej o tym, skąd pozyskuje się ów olej oraz jak to się stało, że znalazł się w sklepiku Bydgoskiej Wytwórni Mydła.

 olej z pestek sliwki

Olej z pestek śliwki – jak jest pozyskiwany?

Jak pozyskiwany jest olej z pestek śliwki? Najlepiej, gdy tłoczony jest na zimno z owocowych pestek rośliny o nazwie Prunus Domestica, bo ma wtedy w sobie najwięcej dobroci. Cechą charakterystyczną produktu jest jego zapach. Prawdziwy i dobrej jakości olej śliwkowy nie zawiera sztucznego aromatu, a jego zapach jest wynikiem wyciskania z pestek. Dlatego też pachnie lekko migdałowo lub marcepanowo. Na włosach aromat utrzymuje się dużo dłużej niż na skórze, więc warto olejować nim włosy na całej długości lub tylko na końcach.

Olej z pestek śliwki wytwarzany za pomocą tłoczenia w procesie na zimno to wielofunkcyjny olej do pielęgnacji zawierający mnóstwo wspaniałych właściwości i składników dbających o stan Twojej skóry. W kosmetykach znajdziesz go pod nazwą „Prunus Domestica Kernel Oil”.

 

Bogactwo witamin w oleju z pestek śliwki

W oleju z pestek śliwki występuje bogactwo witamin – na przykład witaminy A i E. Co więcej znajdziesz w nim nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy B oraz beta-karoten. Witamina E często nazywana jest witaminą młodości – jest antyoksydantem dbającym o stan naszej skóry. Witamina A przyspiesza odnawianie się zniszczonego naskórka i wygładza zmarszczki. Kwas oleinowy pozwala składnikom aktywnym w oleju przedostawać się w głąb skóry, a kwas linolowy dba o to, by skóra nie traciła zbyt dużo wody. Olej ten zawiera zatem odżywcze witaminy, a także kwasy zapewniające odpowiednie nawilżenie skóry oraz jej wygładzenie.

 olej sliwkowy w zestawie

Jak używać oleju z pestek śliwki?

Teraz czas podpowiedzieć Ci, jak używać oleju z pestek śliwki. Po pierwsze – używaj go jako samodzielnego kosmetyku do pielęgnacji twarzy, ciała i włosów. Olej z pestek śliwki jest całkowicie bezpieczny dla skóry, więc śmiało nakładaj go bezpośrednio na ciało lub twarz – w zależności od potrzeb i indywidualnych preferencji. Po drugie możesz także stosować go w połączeniu z innymi olejami – dobierz taki zestaw składników, który najbardziej będzie odpowiadał Twoim oczekiwaniom.

Spróbuj go, jeśli jesteś posiadaczem skóry suchej, ponieważ świetnie nawilża, jednocześnie nie pozostawiając tłustej warstwy (pamiętaj jednak o tym, by zawsze nakładać oleje na wilgotną skórę!). Sprawdź go też, jeśli masz cerę mieszaną, ponieważ z racji szybkiego wchłaniania, nie obciąża on skóry. Cera dojrzała także polubi się ze śliwką, ze względu na jej nawilżające i wygładzające właściwości.

 olej sliwkowy i rozowa glinka

Jak powstał olej z pestek śliwki w Bydgoskiej Wytwórni Mydła?

Jesteś ciekawy, jak powstał olej z pestek śliwki w Bydgoskiej Wytwórni Mydła? Zainteresował nas z wielu powodów. Jednym z nich był po prostu zapach – oczarował nas i chciałyśmy dowiedzieć się więcej o tym niezwykłym kosmetyku. Zaczęłyśmy szperać w książkach, artykułach, Internecie i dowiadywałyśmy się coraz więcej o tym, jak go używać, kiedy i po co. No i teraz wiemy i dzielimy się tym wszystkim z Tobą. Okazało się bowiem, że olej śliwkowy to genialny wielozadaniowiec, dzięki któremu na różne sposoby możemy pielęgnować skórę i włosy. A na dodatek możemy go używać właściwie wszyscy – mający cerę suchą, problematyczną, dojrzałą itp. Co ciekawe, jego właściwości doceniają także walczący z niedoskonałościami i trądzikiem. Może być samodzielnym kosmetykiem albo składnikiem domowych receptur złożonych z kilku olejów. Ponadto dowiedziałyśmy się o tym, że nie tylko pięknie pachnie, ale też zawiera witaminy A i E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Naturalna pielęgnacja z olejem z pestek śliwki to przyjemność i same korzyści!

 olej z pestek sliwki w zestawie

Propozycja na zastosowanie oleju z pestek śliwki

Chciałabym dać Ci propozycje na zastosowanie oleju z pestek śliwki, ponieważ warto wiedzieć, na co go stać. Jak już wspominałam, po pierwsze działa on doskonale jako kosmetyk stosowany solo: jako olej do twarzy, do ciała lub do włosów. Możesz go także mieszać z innymi olejami, by uzyskać więcej dobroczynnych właściwości i nakładać na włosy w ramach pielęgnacyjnego olejowania. Jeśli boisz się używać samych olejów, a chcesz poprawić jakość pielęgnacji cery suchej, dodaj kroplę lub dwie do pompki swojego ulubionego kremu na noc i zobacz, jak Twoja skóra wyraźnie się nawilża. Z kolei pielęgnacja cery dojrzalej z pewnością polubi ten olej – jest to przecież nawilżający i regenerujący olej do twarzy i ciała. Podpowiadam Ci też, że możesz dodać go do własnoręcznie wykonanej w domu maseczki do twarzy. Nada się jako dodatek do masek glinkowych, ale nie tylko. Ja uwielbiam używać śliwki jako zamiennika kremu do rąk – lubię uczucie wygładzenia i nawilżenia dłoni, jakie mi zapewnia. Jest także doskonały jako element demakijażu – na zwilżony wodą lub hydrolatem płatek kosmetyczny (najlepiej, jeśli jest to wielorazowy płatek!) nałóż kilka kropli oleju i zmywaj make up.

Polecam!

Magda

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
* Comment:
Type Code